top of page
0862_Narobov_Špela Škulj.jpg

24.6. ob 21.30

Cirkuški šotor - Ambrožev trg

POD VODO

Potopljen performativen koncert

Cirkorama, Cirkusfera & Un loup pour l’homme

(Hrvaška, Srbija, Francija)

Pod vodo je avtorski projekt Alenke Marinič in Maje Dekleva Lapajne, ki ju družijo poglavitna obdobja skupnega ustvarjanja ter tesen prijateljski odnos, obenem pa tudi položaj, v katerem sta se znašli kot ustvarjalki: generacija srednjih let, ki ne ujame več starih socialnih ugodnosti, obenem pa ne spada v kategorijo perspektivnih »mladih umetnikov«, mami majhnih otrok, samozaposleni v kulturi, prekarni delavki, srednji razred v izginjanju oziroma drsenju navzdol, ženski. Tematsko projekt črpa iz življenjskih pozicij sodelujočih umetnic in njunega razumevanja trenutne družbene situacije. Vir navdiha je izrazito oseben, to osebno pa s pomočjo različnih metod dela in skrbno izbranih umetniških pristopov predelujeta v univerzalnejši gledališko-glasbeni dogodek. Pod vodo je igriva zmes koncerta in gledališke predstave, ki se po eni strani posveča občutenjem represije, prekarnosti in ujetosti v neoliberalne odnose, po drugi strani pa ustvarjalki iščeta nove prostore, kjer še lahko živijo in se razvijajo drugačni odnosi. Pod vodo je duhovit odrski razmislek o tem, kje trenutno smo in kam se lahko umaknemo.

Maja Dekleva Lapajne in Alenka Marinič, dolgoletni sodelavki pod okriljem Kolektiva Narobov, sta ustvarjalki na področju uprizoritvenih umetnosti s poudarkom na improvizaciji, klovnovstvu in fizičnem gledališču. Tokrat pa se jima je znotraj ustvarjalnega procesa za najbolj sočnega izkazal medij glasbe. In sicer iz dveh razlogov – metodološkega in vsebinskega. Metodološko je ustvarjanje glasbe performerkama omogočilo odmik, predelavo osebnih občutij v odrski material, ki pa obenem zadrži čustveni naboj in živost. Vsebinski razlog pa je v tem, da sta performerki v položaju, ko sta kot neglasbenici precej omejeni s svojim znanjem in veščinami, a se kljub temu še naprej borita in iščeta nove načine izražanja. Kako delovati znotraj močnih omejitev, kako znotraj ozkih prostorov iskati možnosti, ki nam še ostajajo v trenutni družbeni situaciji?

 

Avtorici in izvajalki: Maja Dekleva Lapajne in Alenka Marinič
Kostumografija in svetovanje za sceno: Katarina Zalar
Svetovanje za gib: Andreja Rauch Podrzavnik
Fotografija: Špela Škulj
Produkcija: Družina umetnosti Narobov

Cirkovizija (gostovanje cirkuškega šotora CirkoБalkane) je skupnostni projekt zavoda Bufeto, Gledališča Ane Monro, kolektiva Mismo Nismo in združenja Cirkokrog.

Mednarodni festival sodobne klovnade in novega cirkusa

Pod vodo

  • Klovnbuf
  • Klovnbuf
bottom of page