top of page
HappyHandstandFreak1.jpg

 

12. 6. od 9.30 do 22.00

Kongresni trg in park Zvezda

CIRKUŠKI PONEDELJEK

KLOVNBUF in JUNIJ V LJUBLJANI  

12. 6. ob 9.30: Zavod Bufeto: Ravnovesje

Veliki oder na Kongresnem trgu

Cirkuška predstava, 3+

 

Gledališko-cirkuška predstava Ravnovesje bo ravnotežje in sposobnost njegove ohranitve otrokom približala na igriv in ustvarjalen način. Ravnotežje je stanje mirovanja, v katerem na telo delujejo enake nasprotne si sile, hkrati pa je zvrst cirkuške umetnosti, ki si prizadeva ohranjati ravnovesje v vsakem položaju. Odkar se je človek postavil na noge, lovi ravnotežje. Kaj je torej ravnovesje in kako ga dosežemo? Cirkus govori znanost v čarobnem jeziku. Vpadni in odbojni koti, težišča, sile, točke moči … so teme, ki jih predstavimo v barvitih gibih cirkusa, v ravnovesju znanosti in umetnosti.

Od fizikalnega do družbenega ravnotežja se bomo sprehodili po vrvi presenečenj, gibalne in akrobatske veščine artistov bodo gledalci lahko preizkusili v interakciji z njimi in se prepričali, kaj pomeni ravnotežje.

 

12. 6. ob 10.15: Lačnačna

Park Zvezda

Predstava, 6+

 

Lačnačna je eksperimentalna otroška predstava, ki na svet gleda skozi oči smeti.

 

Avtorska zasnova projekta, vizualna podoba: Katarina Zalar
Nastopajoči: Anja Bezlova, Nika Gabrovšek, Jurij Torkar

Režijsko in dramaturško svetovanje: Justin Durel
Sodelovanje pri vizualni zasnovi in izvedbi scenografije: Petra Gosenca

 

12. 6. od 11.00 do 13.30: Cirkuške delavnice

Park Zvezda

Delavnice za otroke 5+

 

Delavnice zračnih disciplin, ravnotežja in drugih cirkuških veščin.

Mentorji: Kreativni pogon (Srbija), Cirkus Fuskabo

 

12. 6. od 11.15 do 12.30: Smetožerski klobuki

Park Zvezda

Delavnica za otroke 6+, za mlajše je obvezna spremljava odrasle osebe.

Na ustvarjalni delavnici bomo iz odpadnega tekstila, plastike in drugih smeti izdelovali cirkuške klobuke. Delavnica poteka pod okriljem predstave Lačnačna, v sodelovanju z društvom GUMB.

 

12. 6. od 16.00 do 17.30: Delavnice hoje po vrvi in drugih cirkuških veščin

Park Zvezda

Delavnica za družinsko publiko

 

Delavnice hoje po vrvi,  zračnih disciplin, ravnotežja in žongliranja.

Mentorji: Kreativni pogon – cirkuška šola Cirkoneo je organizacija za kulturo, izobraževanje in vključevanje iz Novega Sada v Srbiji.

Več na:

Več na: https://kreativnipogon.com/

12. 6. ob 17.30: HappyHandstandFreak: In ostalo (Nemčija)

Park Zvezda

Akrobatska predstava za vse generacije

 

V igrivi akrobatski predstavi se prepletajo artistične veščine stoje na rokah in fizično gledališče. Izvajalka in avtorica s pomočjo različnih višinskih podpor za stojo na rokah v kombinaciji z zelo visoko tehniko in presenečenji raziskuje, kako se spopasti s porazom ter doseči več, kot bi si lahko kadarkoli predstavljali.

 

Kira Rabenstein je del akrobatskega dueta HappyHandstandFreak. Mlada umetnica je cirkuško šolo Codarts na Nizozemskem zaključila leta 2021, specializirala se je za stoje na rokah in zračne akrobacije.

Video povezava: https://youtu.be/VluVeWJzjOA  

 

12. 6. ob 18.00: H+H Company: Bouratina (Francija)

Park Zvezda

Predstava za otroke 8+ in družinsko publiko

 

Nata je izdelala gibljivo lutko. Pod penasto ovojnico sta dobro naoljeno kovinsko okostje in srce. Poimenovala jo je Bouratina. Skupaj raziskujeta novo polje možnosti, preizkušata kontorzije in položaje, ki so za navadne smrtnike skoraj nemogoči. Toda Bouratina ni tip robota, ki bi se pustil voditi; nimajo samo ljudje značaja!

Preko spektakularnega in partikularnega odnosa, ki ga ima konstruktorica z lutko, se približamo vprašanju umetne inteligence. Predvsem pa se s pomočjo Bouratinine človečnosti sprašujemo o svojem življenju. Ali lahko živimo drugače? Kakšne odločitve sprejemamo?

Predstava združuje cirkus, gledališče in lutkovno animacijo

 

H+H Company: Nata Galkina, cirkuška umetnica – antipodistka, se je izobraževala na cirkuški šoli Le Lido v Franciji ter na cirkuških akademijah v Rusiji in Ukrajini. Od leta 2001 naprej nastopa na različnih prizoriščih, predvsem v Nemčiji in Franciji. Hugo Oudin se je po zaključeni akademiji likovnih umetnosti v Toulousu usmeril predvsem v oblikovanje svetlobe in zvoka. Na tem področju aktivno deluje že dobrih 20 let ter sodeluje z raznolikimi skupinami in posamezniki (opere, cirkusi, sodobne performativne prakse itd.).

 

Video povezava: https://vimeo.com/760116398

 

12. 6. ob 19.30: Tjaša Dobravec in Luca Moreira Paties: Nekje Vmes (Slovenija, Italija)

Park Zvezda

Cirkuška predstava na kitajskem drogu, primerna za družinsko publiko

 

Nekje vmes je predstava o fragmentih občutkov, ki iščejo odgovore. Je predstava o dveh telesih, ki se privlačita s svojimi nasprotji. Njuna razdvojenost ju vodi k raziskovanju ekstremov krhkosti in moči.

 

Tjaša Dobravec je slovenska profesionalna cirkusantka, ki je diplomo s področja sodobnega cirkusa pridobila v cirkuški šoli INAC na Portugalskem. Specializirala se je v različnih disciplinah, kot so zračna spirala, kitajski drog, leteči drog in ples. Izbrana je bila tudi za nastop na prestižnem festivalu Mondial du Cirque de Demain v Parizu leta 2020 in osvojila dve nagradi. Leta 2022 je bila kot prva slovenska umetnica v zgodovini izbrana za glavno vlogo predstave Cirque du Soleil z naslovom Muv. Tjaša je aktivna, izkušena umetnica. V cirkuškem svetu je znana po svojem močnem izrazu, vsestranskosti, ustvarjalnosti in profesionalnosti.

Luca je italijansko-brazilski umetnik. V cirkuški šoli INAC na Portugalskem se je specializiral v disciplinah kitajski drog, akrobatika v paru, talna akrobatika in stoje na rokah. Trenutno nastopa po celi Evropi, živi svoje sanje in s svojimi predstavami širi pomembna sporočila.

 

Video povezava: https://youtu.be/kyGJEhMe6EQ

 

12. 6. ob 21.00: Cirkus Fuskabo: Peron čudes

Veliki oder na Kongresnem trgu

Predstava mladinskega cirkusa za vse generacije

 

Peron čudes je preprosta zgodba o minevanju časa, osamljenosti, ljubezni, iskanju izgubljenega in ponovnih srečanjih. V produkcijo je vpletenih skoraj 30 mladih oseb, ki jih žene skupni cilj ustvariti predstavo, ki bo gledalca pritegnila in popeljala v drug svet.


Režija: Zef Berišaj
Scenografija: Pia Povšič in Dimitrij Zekić

Nastopajoči: Tamia Šeme, Petra Tomazin, Lara Migletti, Dimitrij Zekić, Ahmed Kullab, Masa Rački, Alja G. Zickero, Matjaž Pezdic in mladi iz produkcijske skupine Cirkusa Fuskabo.

 

Cirkus Fuskabo je neprofitni program nevladne organizacije Zavod Salesianum OE Skala, ki deluje predvsem na področju socialnega mladinskega cirkusa.

  • Klovnbuf
  • Klovnbuf
bottom of page